maandag 13 februari 2012

De 1e schooldag op Zespol Szkol

Eindelijk is het dan zover. De 1e schooldag op een Poolse school. Samen met je "broer" of  "zusje" in een klas. Niet wetend wat voor vak je hebt en wat de dag verder brengt. Spannend!!!!
Een groot geel gebouw, volop in de sneeuw en de zon.
Als je binnenkomt loop je tegen een paar "hondehokken" aan. Iedere klas heeft zijn eigen hok om de jas en de schoenen neer te zetten. Alle kinderen lopen hier de hele dag in school op gympies, zodat niet alles vies en nat wordt van de sneeuw.
Als je de school binnen komt, loop je door hoge lange gangen met aan weerskanten lokalen. Al glurend door de raampjes zagen wij onze kinderen ijverig mee doen in de les. Ook de Turkse kinderen, die diep in nacht zijn aangekomen, waren aanwezig.
Gemma en Nyala zaten bij juf Mirka in de klas. Welke les ze hadden, konden ze niet vertellen. Wel was het fijn om te zien, dat Gemma weer wat gegeten had en weer opgeknapt was. Ook Bram en Marijn hadden een les gevolgd. Bram dacht dat het iets van levensbeschouwing was. Maar heel zeker was hij daar ook niet van. De andere meiden hadden een les rekenen gevolgd. En waren erg verbaasd dat de Poolse kinderen, van hun eigen leeftijd, nu pas breuken leerden. Belachelijk!
Rianne was er nog niet bij. Zij is de afgelopen 2 dagen zo verwend door haar gast ouders, dat haar maag even tot rust moest komen.
Het basis onderwijs in Polen werkt op de zelfde manier als ons middelbaar onderwijs. Vanaf groep 4 krijg je per vak een andere leerkracht. Iedere les duurt 45 minuten en wordt gevolgd door 10 minuten pauze. Alle kinderen blijven in de pauze in de gang hangen, wat een enorm gekrakeel geeft, in die hoge, stenen gangen.
Onze kinderen hebben vandaag 3 lessen gevolgd. Daarna gingen sommigen naar huis om te eten en sommigen bleven op school en hebben de school maaltijd genuttigd. Niet vies, maar wel even doorzetten, was hun eigen commentaar.
Na de lunch zijn alle kinderen weer naar school gegaan, voor 2 uur sporten. Op de planning voor de rest van de middag stonden verschillende dingen. Sommigen gingen schaatsen, anderen gingen mee naar Engelse les en zwemles. Deze verhalen horen wij ook pas morgen.





Wij als juffen hebben kennis gemaakt met onze Turkse collega´s, de school bekeken, uitgebreid met onze kinderen gekletst in de pauzes en wat van de stad Reda bekeken.


Tijdens zo´n dag op school is het leuk om te zien hoe de buitenlandse kinderen van alles willen weten van de school en de Poolse kinderen hun uiterste best doen om een super gastheer/vrouw te zijn voor onze kinderen. Met veel engels zelfstandig naamwoorden en handgebaren weten ze elkaar te begrijpen. Erg leuk om te zien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten